zondag 22 november 2020


Mok bij paarden

Veel eigenaren kampen met het “mok probleem” bij paarden en zijn soms radeloos over wat ze er tegen moeten doen. Wassen, insmeren, drainage, scheren etc. Alles wordt geprobeerd om het paard van deze nare (soms ook pijnlijke) aandoening af te helpen. Maar wat is mok en vooral: hoe kan je het verhelpen en zelfs voorkomen? 


Wat is mok?

Mok is eigenlijk een verzamelnaam voor huidirritaties die in de kootholte zitten. Een ontsteking in de kootholte, met korstjes en/of natte plekjes wordt ook vaak mok genoemd. Indien de plekjes hogerop het been zitten dan wordt dit rasp genoemd.

Oorzaken uitwendig

Een paard kan door verschillende uitwendige oorzaken mok krijgen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Natte, vieze bodembedekking (stal, paddock, weide)
  • Insectenbeet
  • Zonnebrand
  • Aanraking met giftige planten
  • Schimmelinfecties
  • Schurftmijten

Vooral paarden die lang in een natte omgeving staan, waarbij de vacht en huid dus niet de kans hebben om te drogen lopen een grotere kans op mok. De huid wordt week, waardoor bacteriën de kans krijgen om binnen te dringen. Maar ook de zon, giftige planten of schimmel kunnen de huid aantasten waardoor mok ontstaat.

Oorzaken inwendig

Mok ontstaat niet alleen maar door natte en vieze leefomstandigheden van het paard. Een paard dat altijd droog staat, geen lichamelijke ongemakken lijkt te hebben en bijvoorbeeld niet in aanraking komt met giftige planten kan ook mok krijgen. Mok kan ook getriggerd worden door iets van binnen uit. Een verminderde weerstand, ziekte of misschien zelfs wel medicijngebruik kunnen mok veroorzaken. Afvalstoffen die in het lichaam ontstaan door bijvoorbeeld een ziekte kunnen zich verzamelen in de benen. Deze afvalstoffen zijn dan lastig af te voeren door het paard en zoeken een andere uitweg via de weg van de minste weerstand: de kootholtes.

Risicogroepen

Paarden met sokken, zoals Tinkers en Friezen, staan er om bekend dat ze sneller mok krijgen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de sokken. De sokken houden de huid droog, maar zodra vocht is doorgedrongen tot de huid blijft de huid lang nat. Ook is het warm tussen de haren van de sok, waardoor bacteriën zich gemakkelijk ontwikkelen. Maar ook witte voetjes en paarden met een roze huid lijken gevoeliger voor mok, vaak betreft het dan mok door zonnebrand.

Olifantsbeen

Langdurige mok kan leiden tot ontstekingen in de lymfevaten doordat bacteriën naar binnen dringen. Bacteriën zorgen voor een bloedvergiftiging en opgezette benen doordat het vocht niet gemakkelijk afgevoerd kan worden. Zo’n dik been wordt ook wel Einschuss of in chronische gevallen een Olifantsbeen genoemd.

Behandeling van mok

Behandeling van mok is het gemakkelijkste als er bekend is wat de oorzaak is van mok. De oorzaak dient dan weggenomen te worden (als dit mogelijk is), waardoor herstel van de huid voorspoediger gaat. Het is sowieso af te raden om eventuele korstjes los te krabben of te weken. Onder de korstjes is de huid bezig met herstellen, als dit proces gestoord wordt door het verwijderen zal het langer duren voordat de huid echt genezen is.


Hier vind u producten die helpen tegen mok bij paarden




Geen opmerkingen:

Een reactie posten